Studii clinice

Studii în domeniu susțin că beneficiile lactozei în alimentația sugarului sunt superioare dezavantajelor. Astfel, lactoza asigură aproximativ 40% din energia necesară nou-născutului și facilitează absorția calciului și a fierului în organism asigurându-se sănătatea microflorei intestinale. Mai mult, galactoza rezultată prin scindarea lactozei este încorporată în mod direct, ca și galactolipide, în sistemul nervos central. Concluzia studiului este că lactoza NU trebuie eliminată din alimentația sugarului, dar este recomandat să facilităm scindărea acesteia în cele 2 componente (glucoza și galactoza) în prezența enzimei lactază, pentru o bună digestie.

Prin urmare, alăptarea la sân a nou-născutului este de o importanță majoră pentru sănătatea micuțului. De asemenea formulele de lapte ce conțin lactoză NU trebuie evitate.

Conform acelorași studii „în 1997, un producător de formulă pentru sugari pe bază de soia, a produs o reclamă care revendica faptul că formula pe care o producea rezolva 2 probleme simultan: intoleranța la lactoză și alergia la laptele de vacă a sugarilor între 0 și 6 luni. Însă spotul publicitar nu dădea nicio altă informație despre posibilele morbidități ce ar fi putut afecta bebelușii în urma folosirii formulei de hrană.”

Un alt studiu „a avut drept scop evaluarea eficienței unei formule pentru sugari în care s-a adăugat lactază, prin comparație cu o formulă standard, în managementul tulburărilor digestive benigne la sugari. Nou-născuți de ambele sexe [...], cu vârste cuprinse între 0 și 3 luni, au fost incluși într-un studiu randomizat, dublu-orb. Bebelușii au ajuns la pediatru din cauza tulburărilor digestive benigne, cum ar fi regurgitare, eructații sau sughiț, colici, plâns persistent și / sau meteorism. 903 copii au fost incluși aleatoriu în două grupuri paralele: celor două grupuri li s-au administrat zilnic, pe de o parte formula de lapte îmbunătățită cu lactază, iar pe de altă parte formula standard. [...] Ambele formule au fost, în general, bine acceptate și tolerate. [...] Rezultatele studiului au arătat că grupul caruia i s-a administrat formula de lapte îmbunătățită cu lactază a înregistrat o scădere semnificativă intensității și a frecvenței acumulării de gaze, comparativ cu grupul căruia i s-a administrat formula standard.”

Bibliografie: